13:34 pm
15 Декември 2019
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


здравна вноска

Здравната вноска остава 8%

 

Правителството се отказа от решението си за увеличение на здравната вноска с 2% от 1 април, което беше запланувано да стане само за сметка на частния сектор. Като алтернатива се приема идеята на Симеон Дянкв от заплатите на всички държавни служители да се удържат социални и здравни осигуровки както на всички останали работещи и така да се набавят недостигащите средства за здравеопазване.

 

Това съобщи министърът на финансите на пресконференция, като начерта график за приемане на текстовете, който предполага до 1 април народните представители да гласуват промяната. По-късно през деня премиерът Бойко Борисов обеща компенсации, когато страната излезе от тежката ситуация в момента.

 

Новия вариант засяга близо 150 хил. души, сред които държавните служители от централната и общинска администрация, магистратите, военните, полицаите и работещите в местата за лишаване от свобода. По изчисления на финансовото министерство след промяната държавата ще спести общо 150 млн. лв. - средствата от осигуровките, които внасяше до момента. Обосновката за мярката е и „равенството пред закона” на всички граждани на страната.

 

По думите на Дянков обаче, се предвиждат и изключения от правилото по отношение на служителите в системата на МВР, за които се предвиждат компенсации. Това най-вероятно е продиктувано от назряващите протести на полицаите последните дни. Вицепремиерът обаче не обяви конкретно какви допълнителни стимули ще се търсят за тях.

 

Към средата на годината се предвижда евентуално увеличаване на средствата, които НЗОК плаща за медицински услуги, но дотогава трябва да се направи анализ дали парите отиват по предназначение за по-качествена услуга и да се спрат всичките течове от системата, обясни Симеон Дянков.

 

В сряда премиерът Борисов и вицепремиерът Дянков ще представят пред представителите на съсловните организации на лекарите и експерти в здравната сфера анализ на цените и остойностяването на здравните услуги на Агенцията за икономически анализи и прогнози. Мнението, пред което се обединиха почти всички участници на пазара на медицински услуги е, че в сегашната ситуация, при наличния брой лечебни заведения, заболеваемостта и бюджета на здравната каса, цените на прегледите и клиничните пътеки покриват около 70% от реалната себестойност на услугата.

 

Месечните разходи на Националната здравноосигурителна каса са около 160 млн. лева.