16:57 pm
23 Септември 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


бензиностанции свързани с НАП

Затварят бензиностанции, които не са свързани електронно с НАП

 

Всички бензиностанции, които не са свързали касовите си апарати с електронната система на Националната агенция за приходите (НАП) ще бъдат затваряни. Кампанията ще започне от 10 януари 2011 година. Това се реши на среща в Министерски съвет на премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и изпълнителния директор на приходната агенция Красимир Стефанов с представители на трите мобилни оператора, на вносителите и производителите на фискални устройства и на Българския институт по метрология.

 

На срещата са заложени и срокове за изпълнение на новите текстове в наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти на горива. До 22 октомври мобилните оператори трябва да бъдат готови с включването на оптичен кабел, чрез който ще се създаде тестовата среда, а до 30 октомври НАП ще създаде и реална среда за единната електронна система.

 

Заложено е от първи ноември в лабораториите на Института по метрология да започнат техническите изпитания на свързването на апаратите към системата, като за целта производителите и вносителите на фискални устройства ще изпратят свои представители при експертите от института.

 

По повод решенията на срещата, председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев коментира, че много голяма част от бензиностанциите на големите вериги дистрибутори вече са свързани с единната система на Националната агенция за приходите. Той уточни, че членовете на асоциацията държат 70-80 на сто от търговията с горива на дребно и по-голямата част от тях вече имат връзка с електронната система на НАП. Делчев бе категоричен, че до 10 януари 2011 г. всички бензиностанции, собственост на членове на асоциацията, ще успеят да изпълнят условието.

 

Според него връзката с НАП не е коствала големи инвестиции на бензиностанциите заради създадените и без това вътрешни системи в големите вериги за по-лесно отчитане на данните.