9:11 am
11 Май 2021
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


електронно управление

Електронна система ще позволява обмен на данни между администрациите

 

Платформа за електронен обмен на документи между администрациите бе представена от Първан Русинов, заместник-министъра на транспорта с ресор информационни технологии, по време на пресконференция. Единна система позволява по-бърз обмен на данни между администрациите и цели да прехвърли бюрократичната тежестта от гражданите и бизнеса към държавата. Платформата е един от основните компоненти в структурата на електронното управление.

 

Гражданите, желаещи услуга от дадена държавна или общинска администрация, ще трябва да представят значително по-малко документи от изискваните до този момент, това обещаха от ведомството.

 

Системата ще струва над 6 млн. лева, за който ще бъде обявена обществена поръчка. Проектът е разработен от консорциум "Сторма".

 

От днес администрациите ще могат да се присъединяват към платформата. За целта е необходимо да подадaт документи до Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Очаква се всички изисквания, инструкции и необходимият софтуер за връзка с единната среда да бъдат качени на интернет страницата на министерството. Софтуерът ще бъде напълно безплатен.

 

Системата няма да оказва никакво влияние върху оригиналния вид на изпращаните документи, т.е. те по никакъв начин няма да се променят или редактират. Отговорността за съдържанието е изцяло на администрациите, обявиха от МТИТС.

 

По време на презентацията на платформата от ведомството обявиха, че над 100 електронни услуги на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" ще бъдат достъпни за гражданите и бизнеса до края на 2010 г.

 

Все още не е уточнен броя и вида на услугите, които могат да предоставят общинските администрации. По думите на заместник-министъра Първан Русинов, до този момент вече има общини, които по ОП "Административен капацитет" вече са развили електронните си услуги и имат готовност веднага да предоставят на гражданите голям брой услуги. Такива са Плевен, Бобовдол, Стара Загора.

 

На срещата беше демонстрирано как две администрации - Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и община Стара Загора обмениха електронна информация.