4:44 am
28 Май 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


данък банка и данък транзакция

Европейски лидери се споразумяха за данък банка и данък транзакция

 

Лидерите на страните от Европейския съюз стигнаха до споразумение за два нови банкови данъка - т. нар. „данък банка”, приходите от който ще се натрупват в специален фонд, който ще се ползва при бъдещи кризи и данък върху банковите транзакции.

 

Споразумението предвижда идеята за двата нови данъка да бъде прокарана и на срещата на Г-20, която ще се състои в края на месеца. Опасенията на много анализатори обаче са, че това може да доведе и до конфликт между привържениците и противниците на облагането на финансовите институции.

 

Пред журналисти в Брюксел германския канцлер Ангела Меркел изрази желанието си от адекватна система от данъци и такси за финансовите институции, за да има известна сигурност, че те ще преодолеят систематичните рискове при бъдещи кризи. Тя допълни, че европейските лидери твърдо ще настояват за въвеждането на глобално облагане.

 

Все още не са оповестени детайли по данъка върху транзакциите, но официалното изявление след края на срещата на европейските лидери уверява, че този налог ще бъде съобразен с водещите световни икономики.

 

Всяко правителство ще може самостоятелно да решава за въвеждането на новата система на данъчно облагане на банките и да я адаптира към националните особености на конкретната страна. Това донякъде удовлетвори новия британски премиер Дейвид Камерън, който не е привърженик на тази непопулярна мярка.

 

На обратния полюс е френския президент Никола Саркози, който е на мнение, че с новите банкови данъци ще бъдат защитени и правата на потребителите, много от които изгубиха спестяванията си в кризата заради масовите фалити на финансови институции.

 

Чехия е една от страните, които засега се отнасят резервирано към идеята за въвеждането на банкови данъци. Чешкото правителство ще изчака обявяването на детайлизирания проект за облагането преди да подпише каквото и да било споразумение.

 

На срещата на европейските лидери беше взето и решение да се публикуват резултатите от т. нар. „стрес – тестове” на финансовите институции, за да се възстанови доверието на потребителите в тях. Въпреки предупрежденията на експерти, че това няма да има желания ефект, Испания ще е първата европейска държава, която ще предприеме подобна стъпка.