18:27 pm
23 Септември 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


ЕК глобява за лоша бюджетна дисциплина

ЕС ще глобява за лоша бюджетна дисциплина

 

Финансовите министри на Европейския съюз (ЕС) решиха да се налагат сериозни наказания на страните членки, които нарушават бюджетните правила.

 

Според плана, предложен от Европейската комисия, санкции ще се налагат на страните, които не контролират своите задължения и заплашват стабилността на еврото.

 

Предвидените мерки включват автоматично налагане на глоби за държавите, които не управляват финансите или икономиката си правилно и доведат бюджета си до прекомерен дефицит. Преди да им се наложат глоби обаче, правителствата ще имат 6 месеца да свалят бюджетните си дефицити под минималната граница от 3%.

 

До сега правилата позволяваха страната членка, нарушила трипроцентната бариера за дефицита, да бъде глобена само ако мнозинството членове на ЕС подкрепи санкцията.

 

Първоначално Франция, Полша и Италия имаха известни резерви към идеята за автоматичните глоби. Те обаче са се съобразили с натиска на Германия по този въпрос, като са издействали отстъпката за шестмесечния период преди наказанието.

 

С новите мерки Европейската комисия цели да се застрахова от повторение на кризата от лятото, когато държавите в еврозоната се намесиха, за да помогнат на затъналото в дългове гръцко правителство. След това бе мобилизиран още по-голям пакет, за да бъде предотвратено разпространението на дълговата криза в други страни като Ирландия, Португалия и Испания.

 

Френския президент Никола Саркози обяви още, че Франция и Германия искат да въведат и постоянни механизми в помощ на страните от еврозоната преди изтичането на сегашния механизъм през 2013 година, което няма как да не мине без промяната на Лисабонския договор. Не е ясно дали тя ще изисква ратификация от страна на всичките 27 държави членки.

 

Новите механизми ще задължават националните правителства да спазват бюджетни дефицити до 3%, но и да ограничават общия си дълг до 60% от БВП.