12:00 pm
26 Февруари 2021
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


икономически ръст на ЕС

ЕК повиши прогнозата си за икономическия ръст в ЕС

 

Европейската комисия (ЕК) повиши почти двойно прогнозата си за растеж в Европейския съюз (ЕС) през 2010 година, след изненадващо високият ръст във второто тримесечие на годината.

 

Сегашната прогноза на ЕК е ръст за 2010 година от 1.8%, което е с 0.8% повече от предишната прогноза. В еврозоната комисията очаква ръст от 1.7%, като преди предвиждаше едва 0.9%.

 

Въпреки оптимистичната прогноза ЕК поясни, че възстановяването остава крехко, а развитието в страните членки е неравномерно.

 

Прогнозите на Европейската комисия за ниво на инфлацията в Европейския съюз е 1.8%, а за еврозоната - 1.4%.

 

ЕК базира прогнозата си на основа на актуализираните данни за седем от най-големите европейски икономики – Германия, Франция, Великобритания, Италия, Испания, Холандия и Полша, които заедно формират 80% от брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС.

 

Германия отчете икономически растеж през второто тримесечие от 2.2%, който е рекорден за последните 20 години.

 

"Сега имаме твърда почва под краката си, но няма причина да обявявам победа. Трябва да останем бдителни", коментира еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

 

Със намаление на БВП от 1.4% спрямо същия период за 2009 г., България остава сред малкото страни в Европейския съюз с продължаващ икономически спад на фона на съживяването на икономиката в повечето останали членки. Според данните на Евростат с подобен спад през второто тримесечие на годината е Румъния (-1.5%), Латвия и Гърция са със спад съответно от 3.9 и 3.5%.