9:43 am
19 Ноември 2019
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


авансови вноски на самоосигуряващите се

Държавата на съд заради новите правила за самоосигуряващите се

 

Според Профсъюзите, част от промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), предлагани от правителството, влизат в противоречие на Конвенция 102 на Международната организация на труда за социална сигурност и могат да доведат до съд държавата. Става въпрос за промяната, според която самоосигуряващите се лица ще могат да правят авансови вноски върху минималния осигурителен доход, който за тях е 420 лева, а при доказване на по-високи доходи с подаването на данъчна декларация те ще довнасят и ще имат право на по-високи обезщетения.

 

В Конвенция 102 е регламентирано, че всяко парично обезщетение трябва да бъде периодично плащано и да замести предишен доход до конкретно определен размер. Това няма как да се случи, ако хората бъдат ограничени да се осигуряват авансово само върху минималния доход. При подобен вариант те ще получават периодично обезщетение само върху него, а не върху реалния си доход.

 

Конвенцията е ратифицирана от страната ни през 2008 година и е задължителна за нашето законодателство. Ако промяната в КСО влезе в сила, държавата може да бъде осъдена в съда за човешките права в Страсбург - както от отделни граждани, така и с колективен иск.

 

Според действащия в момента Кодекс за социално осигуряване в България, обезщетенията за болнични са 80% от средния осигурителен доход за последните 6 месеца. Безработните пък получават 60% обезщетение от дохода за 9 месеца, но не по-малко от 6 лева дневно. За майчинство се плаща 90% от средния осигурителен доход за 12 месеца назад. От Българския хелзинкски комитет вече предупредиха, че промените биха създали и пряка дискриминация най-вече между самоосигуряващите се и наетите на трудови договори. Самоосигуряващите се майки например ще трябва с месеци да гледат децата си с 378 лева на месец, докато другите могат да разчитат на почти целия си доход по трудовия си договор.

 

От Министерството на труда и социалната политика се оправдаха промяната с идеята да се тушират многото злоупотреби с майчински и болнични в момента. Освен това според тях тревожна е и зачестяващата практика в момента самоосигуряващите се, при планиране на даден риск - най-вече майчинство, да започват да внасят осигуровки върху по-голяма сума. След това обаче те не доказват по-голям доход и НАП им връща надвнесените вноски и данъци, но НОИ не може да си прибере обезщетението.

 

В понеделник надзорният съвет на Националния осигурителен институт одобри законопроекта за изменение на КСО. С промените се увеличава с 3 години осигурителният стаж за всички категории труд от юли 2010 г., а от януари нараства възрастта за пенсиониране за работещите при по-тежки условия - с 3 години за мъжете и с 5 години за жените.

 

Законопроектът предвижда и уеднаквяване на периода, върху който ще се изчислява правото на обезщетение – той вече ще е 12 месеца назад и ще е еднакъв за изчисляване на обезщетенията за безработица, майчинство и всички останали видов.

 

Синдикатите отхвърлиха предложените промени и предупредиха, че едностранно одобрен законопроект ще ги принуди да организират масови протести.