13:24 pm
15 Декември 2019
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


ДДС за възстановяване

Държавата връща дължимото ДДС на бизнеса до началото на април

 

Вицепремиерът и министърът на финансите Симеон Дянков обяви, че до началото на април държавата ще върне всичкия забавен данък върху добавената стойност на бизнеса.

 

По думите на министър Дянков държавата дължи на бизнеса около 420 милиона лева ДДС за възстановяване. През февруари вече са платени около 120 милиона, заяви вицепремиерът.

 

Симеон Дянков характеризира издължаването на забавеното ДДС към бизнеса като голямата тема за 2010 година и посочи, че това е важно, за да започнат фирмите по-активна работа. По думите му през първото тримесечие на годината бюджета ще бъде на дефицит, за да може възможно най-рано да се налеят повече средства в реалната икономика. Ако държавата се издължи на бизнеса, това ще е и фактор за развитие на икономиката, каза министър Дянков и допълни, че бюджетът не разполага с огромни средства.

 

Финансовият министър Дянков информира, че в края на 2010 година ще започне реализацията на втората част на здравната реформа. Като важни стъпки в тази насока той определи запушването на всички финансови течове в болничната система и повишаване на заплатите на медицинските служители. Това според него е ключът до осигуряването на нормално здравеопазване.