8:51 am
04 Август 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


затвор за умишлени фалити на фирми

До 3 години затвор за умишлен фалит

 

Правителството обмисля строги мерки за собственици, които умишлено фалират фирмите си, за да се отърват от задълженията си. Предложението е това да се наказва с до 3 години затвор. То идва малко след призива на кабинета, да се криминализира целенасоченото водене до банкрут на компании.

 

Народния представител от ГЕРБ Иван Колев коментира, че умишленият фалит не е тежко престъпление, но би трябвало да се наказва със затвор между 1 и 3 години. "Проблемът е, че тези хора в момента остават безнаказани, а финишират бизнеса си с доста добри доходи, докато ощетяват държавата и служителите им остават на улицата.

 

Може да се помисли за наказание между 1 и 3 години затвор за умишлен фалит, но трябва да заложим минимум в Наказателния кодекс", коментира Колев. По думите му углавно престъпление трябва да се причисли към някоя от категориите в НК, като например престъпление срещу държавата.

 

Предстои депутатите от ГЕРБ да вкарат за гласуване промени в Търговския закон заради умишлените фалити на фирми.

 

С новите промени, всяка фирма, обявила несъстоятелност, ще се публикува в Търговския регистър. Това ще даде възможност кредиторите да изискат документи и експертизи, и ще се премахне възможността за манипулиране на данните, обясни депутата.

 

Публичният регистър на фалиралите фирми ще включва и документи по обезпечения - ипотеки и кредити, уточни още Колев. От ГЕРБ призоваха и данъчните служби да следят по-внимателно задлъжнелите дружества.