9:48 am
19 Ноември 2019
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


електронен болничен лист

До една година ще има електронен болничен лист

 

Според управителя на НОИ Христина Митрева до края на 2010 година разходите за болнични ще се понижат с 50 млн. лв. Това ще е вследствие на новата схема на разпределение на плащанията по болничните, при която работодателите поемат първите три дни. Освен това от началото на септември в Националния осигурителен институт ще заработи публичен регистър на работодателите и броя на болничните листове в предприятията.

 

От своя страна от Българската стопанска камера (БСК) коментираха, че за бизнеса е изключително важно да има строг контрол, тъй като обезпокояваща е практиката на необосновано издаване на болнични, като средство за отпуска или почивка на служителите. Затова от БСК апелират да се увеличи прозрачността, за да се знае кой издава болнични листове и какво е числото на издаваните болнични листове. Освен това един такъв публичен регистър би бил много полезен, защото ще извади наяве и работодателите, които злоупотребяват за да пестят от заплати и като карат служителите си да вземат болнични.

 

По думите на Христина Митрева се разработва и друг регистър, в който ще намерят място лекарите и болниците, които издават болничните листове, което се налага заради констатираните сериозни диспропорции. Като пример е посочен Благоевград, където броят на издадените болнични листове е доста по-висок от средното за страната равнище, дори в абсолютна стойност е равен на броя в Бургас. Това е очебийно съмнително, още повече че в Благоевград безработицата е висока.

 

От НОИ обещават, че до година ще има и електронен болничен лист, който ще стига от личните лекари и болниците директно в осигурителния институт. Така обезщетенията ще се плащат много по-бързо, а текущият контрол ще е по-ефективен. Очаква се предприетите мерки да свият злоупотребите поне с 15-20%.

 

Христина Митрева беше категорична, че пари за пенсии и обезщетения има и няма опасност от недостиг. По думите и разходите не надвишават планираните, като се очаква да се навакса и в изоставането на приходите.