8:34 am
04 Август 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


Общо заболяване и майчинство

Вноската във фонд ″Общо заболяване и майчинство″ може да нарасне

 

Осигурителната вноска във фонд „Общо заболяване и майчинство” може да се увеличи с 1%, ако продължи тенденцията на нарастване на издаваните краткосрочни болнични. Това алармира министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по БНР в неделя.

 

"При запазване на тенденция до края на 2010 година, ще се наложи увеличаване на осигурителната вноска във фонда с 1%. Ние ясно разбираме, че това няма да е полезно нито за работника, нито за работодателя, затова се стремим с всички възможни средства да спрем източването на пари от НОИ. Националния осигурителен институт ще плаща след третия ден, а първите 3 дни работодателите и синдикатите да намерят съответния механизъм как да разпределят това", поясни министър Младенов.

 

В настоящия момент вноската във фонд „Общо заболяване и майчинство”, от който се плащат краткосрочните болнични, е 3.5% от осигурителния доход на работника, които се поделят между него и работодателя в съотношение 40:60.

 

Въпреки продължилите дълго дебати партньорите от тристранния съвет не достигнаха до консенсус как да стане изплащането на болничните отпуски, така че да се намали практиката на издаване на фалшиви болнични. Предложението е НОИ да започне да плаща обезщетение от четвъртия ден на болничния лист, а първите три дни да бъдат поделени между работника и работодателя.