11:42 am
07 Декември 2021
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


виртуални карти

Виртуални карти ще направят сигурни покупките по интернет

 

От години картоиздатели и търговци се борят с все по-изобретателните способи за източване на кредитни и дебитни карти. Въпроса със сигурността им стана все по актуален с навлизането на електронната търговия през последните години, като успоредно с това се работи усилено по повишаване сигурността на разплащанията в интернет.

 

Отговорът на търговците срещу зачестилите кражбата на номера на банкови карти е въвеждането на допълнителни елементи към кредитните и дебитните карти, за да предотвратят измамите. Пример за това е случаят с трицифрения код на гърба на повечето карти, с който се цели да се провери дали наистина картата е налична при човека, който се опитва да я използва.

 

Авиокомпаниите, продаващи самолетни билети онлайн понякога изискват да се представи на летището и картата, с която е закупен билета. А когато пътника не е титуляр по картата може да му потърсят документ от титуляра, че плащането е легитимно.

 

Нов иновативен способ за намаляване на риска от кражби са т.нар. виртуални карти. Титулярите по тези карти предварително зареждат с необходимата сума за предвидените транзакции. Това, което се получавате в действителност, е номер на карта с всичките атрибути необходими за извършване на разплащането, но не и самата пластика.

 

Повишеното ниво на сигурност на виртуалната карта се дължи на факта, че тя се захранва от притежателя с нужната сума непосредствено преди дадена покупка. Можете да плащате с нея само в рамките на сумата, с която сте я заредили. Така, ако случайно някой се сдобие незаконно с номера на картата, то той няма да може да плаща с нея, защото пари в картата няма.

 

Друго предимство на виртуалната карта по отношение на пазаруването в интернет е, че с нея може да се разплаща в интернет сайтове, които не приемат дебитни карти, а само кредитни. С виртуалната карта едновременно избягвате риска от измами, но и реално не се ангажирате със стандартна кредитна карта.

 

Виртуалната карта е много полезна, когато се регистрирате на сайтове за залагания или онлайн игри. Често условията за ползване на тези сайтове са доста объркани и некоректни. Ако се регистрирате на подобен сайт с виртуална карта, ще знаете колко точно сте платили в него, защото още преди самата регистрация ще трябва да сте заредили картата с предвидената от Вас сума.

 

Виртуалната карта може да е като добавка към другите Ви карти. Така, ако например имате портфейл от кредитни карти и дебитни, можете чрез платформите на банките за онлайн банкиране да прехвърляте средства от другите си карти във виртуалната и чрез последната да извършвате разплащанията си. Това не е свързано с такси за преводи, а по-скоро с фиксирана годишна такса за виртуалната карта.