13:25 pm
15 Декември 2019
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


Счетоводни услуги Пловдив

Българска фондова борса обърна тренда след 10 сесии спад

 

Българската фондова борса преживява най-тежкия си период от четири месеца и половина насам. В четвъртък акциите на повечето водещи публични компании отново отчетоха спад, с което пазарът реализира десетата си поредна сесия на червено, като основните индекси стигнаха най-ниските си нива от началото на август.

 

Тази негативна серия на БФБ се обяснява от много анализатори с финансовите проблеми на Гърция, които повлякоха надолу повечето пазари в региона.

 

Гърция е един от големите инвеститори в българската икономика. Според Радослав Рачев, изпълнителен директор на инвестиционния посредник "Булброкърс", инвеститорите са под напрежение и гледат с недоверие, защото кризата е в кулминационна фаза и нищо не може да се предвиди. Според него част от корекцията се дължи на желанието на инвеститорите да осребрят понатрупаните през предходните няколко месеца печалби, защото ако си инвестирал на дъното през пролетта и си постигнал доходност от 30-40%, то това е чудесен резултат който може да материализираш.

 

И все пак на последната сесия индексите се оцветиха в зелено за пръв път от последните 10 сесии. Търговията се събуди предпразнично и днес сесията приключи с ръст на основните индекси и висок оборот.

 

Над процент беше ръста на SOFIX и BG TR30, като най-старият индекс затвори при 412.59 пункта. Дневник 20 обаче прибави само 0.15% до 58.93 пункта, докато широкият BG40 се повиши с 1.36% до 115.89 пункта.

 

Общият оборот надмина 11 млн. лв., като този път сделките на извън регулирания пазар бяха незначителни – едва за 133 хил. лв.

 

Според анализатори, за обръщането на тренда вероятно е допринесъл и подобреният бизнес климат в Германия, която е един от основните външнотърговски партньори на България. Данните за бизнес климата на най-голямата европейска икономика, публикувани от германския IFO институт, надхвърлиха прогнозите на икономистите.

 

Въпреки всичко според предвижданията на Радослав Рачев и други водещи анализатори се очакват още шест месеца стагнация. "Външните пазари също са нервни, тъй като има още много скелети в гардеробите. Първо беше Дубай, после Гърция, всички се чудят кой ще е следващият", посочи метафорично той.