15:18 pm
25 Юни 2021
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


агенция за борба с корупцията

България създава агенции за борба с корупцията

 

В интервю за агенция „Ройтерс”, министърът на правосъдието Маргарита Попова информира, че страната ни планира да създаде 2 агенции за борба с корупцията и организираната престъпност, като с това да направи решителен опит да се отърси от лошия имидж на една от най-корумпираните страни в ЕС.

 

България, заедно със съседите си Румъния и Гърция, е под натиск от Брюксел да прокара реформи, за да се справи с престъпността от мафиотски тип и корупцията, отбелязва агенцията и напомня, че Европейската комисия похвали българското правителство този месец за напредъка в реформите в съдебната система, но добави, че страната все още трябва да подобри работата на полицията и съдилищата и по-добре да защити обществените средства срещу измами и конфликти на интереси.

 

Пред „Ройтерс” министърът на правосъдието Маргарита Попова уточнява, че двете нови агенции, които ще се борят с конфликтите на интереси и корупцията, трябва да заработят от началото на 2011 г.

 

България, която е критикувана от Европейския съюз за бавенето на важни съдебни процеси и липсата на достатъчно строги наказания, също така обмисля и създаването на специализиран съд, който да се занимава с ключови дела. Министър Попова заяви, че това може да осигури качествено правосъдие чрез концентриране върху конкретна юридическа област.