13:24 pm
15 Декември 2019
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


Бойко Борисов. Осигуряване

Борисов подкрепя идеята държавните служители да си плащат осигуровките

 

Все по широка подкрепа получава предложението на финансовия министър Симеон Дянков държавните чиновници да си плащат както здравните, така и пенсионните осигуровки. Наред с това обаче очаквано се получават и първите остри реакции на противници на идеята, като първи протестираха от синдиката в МВР. След като организациите на бизнеса подкрепиха предложението, премиерът Бойко Борисов също одобри идеята, като изказа мнение, че е за равнопоставено осигуряване на държавните служители със всички останали.

 

Алтернативния вариант добива все по-голяма популярност, след вълната от критики от бизнеса, синдикати и гражданина на идеята за повишаване на здравната вноска с 2%. Ако се приеме този вариант, според Дянков ще се набавят нужните 300 млн. лева за здравната система и няма да е нужно увеличение на здравната вноска. Предвижда се промяната да засегне не само държавната администрация, но и съдебната власт, полицаите и армията.

 

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов попадна в деликатна ситуация, като, от една страна, трябва да защитава интересите на полицаите, а от друга - на правителството. Той заяви, че е против служителите на МВР да плащат тези осигуровки, но ще се съобрази с решението на кабинета.

 

Синдиката на служителите в МВР реагира светкавично на идеята, като основната им теза е, че срещу освобождаване от плащане на осигурителни вноски, служителите в системата са лишени то редица права, като правото да напускат страната без уведомление на работодателя си, правото на колективен трудов договор и на ефективна стачка, правото да работят на друго място и да членуват в партии. Според полицаите плащането на осигуровките ще намали доходите им с 10-15% и не е ясно дали ще бъдат компенсирани.

 

Експерти веднага изчислиха, че сметките на синдиката не са съвсем точни. Ако се приеме осигуряваните изцяло от държавата да поемат своята част от вноските, заплатите им ще намалеят с 11.3 - 3.2% за здравно осигуряване и 8.1% за пенсия, тъй като държавата, която е работодател, плаща 60% от пълния размер на двете осигуровки.

 

При средна заплата в държавната администрация от 600 лв. вноската на чиновника за здраве и пенсия би била 67.80 лв., или възнаграждението му би паднало на 532.20 лв. В съдебната система обаче средната заплата е 1900 лв. и магистратите биха получавали с 215 лв. по-малко. В тези изчисления не са включени т.нар. класове за прослужено време.

 

Напрежението с осигуровките се разпали допълнително и заради предложението на новия управител на Националния осигурителен институт Христина Митрева за облагане на пенсията на работещите пенсионери. Юристи обясниха, че идеята едва ли ще бъде въведена скоро, тъй като има много юридически пречки. През 1997 г. Конституционният съд отмени съществуващото дотогава облагане.