4:14 am
28 Май 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


20000 лв. помощ за безработни

Безработните ще могат да получат до 20 хил. лева за нов бизнес

 

Нова европейска програма ще даде възможност безработни и предприемчиви българи да получат до 20 хил. лева безвъзмездна помощ за стартиране на собствен бизнес. Парите ще се отпускат от Агенцията по заетостта и ако кандидата е спазил стриктно условията и бизнес плана си, те не подлежат на връщане.

 

Официалната статистика сочи, че към момента безработните в страната са около 300 000. За започване на собствен бизнес обаче, колкото и малък да е той, трябва да се осигурят не малко средства, които трудно могат да се спестят в условията на продължаващата трета година икономическа криза. Например за да се отвори малък магазин за детски дрехи ще е нужен капитал от около 20-25 000 лв., който да покрие разходите по регистриране на фирма, купуване на касов апарат, първоначално зареждане със стока, счетоводно обслужване и т.н. Ако все пак предприемачът успее да изтегли кредит, ще трябва да връща на банката солени лихви, които допълнително ще затруднят оцеляването на току що прохождащия му бизнес.

 

Новата програма ще помогне на предприемчивите безработни да получат до 20 000 лева безвъзмездно и да се разминат с рискования вариант за взимане на кредит или пари назаем. Средствата по програмата ще стигнат за подпомагане на собствен бизнес на поне 2 500 души, като условие е те предварително да са регистрирали фирма.

 

Програмата се нарича "Подкрепа за предприемчивите българи", като от нея могат да се възползват безработни български граждани със средно или висше образование.

 

Общия брой кандидати, които ще бъдат допуснати до програмата, е 10 000. Те ще бъдат обучени в две направления - "малък и среден бизнес", който ще продължи 2 месеца и "бизнес услуги" със срок на обучение 3 месеца.

 

Следващата стъпка е индивидуални консултации за кандидатите за начина на разработване на бизнес план, с който да се кандидатства за отпускане на субсидията. Размерът на финансирането за всеки одобрен кандидат може да достигне до 20 000 лева безвъзмездна помощ, т.е. ако кандидата следва одобрения бизнес план и спазва условията на финансирането, тези пари няма да се връщат.

 

От Агенцията по заетостта поясняват, че през първата година на бизнеса предприемачът ще има право на безплатни бизнес и финансови консултации.

 

Кандидатстването за програмата може да става в бюрата по труда, като тя ще съществува до 2013 г. Безработни лица, получаващи социални помощи, не могат да се възползват от програмата. От Агенцията по заетостта не изключват и опити за злоупотреби и схеми за неправомерно получаване на субсидия и подготвят стриктен контрол. През първата година непрекъснато ще се следи дали се изпълнява бизнес моделът, с който е кандидатствал безработният.