11:43 am
10 Юли 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


автомати за валута

Банкомати ще заместят чейнджбюрата

 

С промяната в Наредбата за изискванията към дейността на обменните бюра стана възможно обмяната на валута чрез машини, подобни на банкомати, специално програмирани за тази цел. За сега по този начин ще може да се обменя само чужда валута срещу левовата й равностойност, като други варианти на валутни сделки няма да са възможни (като например покупка на евро срещу английски лири). Така в по-далечно бъдеще, с разширяване на възможностите на системата, тя може да измести част от традиционните чейнджбюра.

 

Според досегашната наредба, за да се извършва обмяна на валута в брой, обменното бюро трябва да регистрира адреса си и да отговаря на определени изисквания за сигурност и противопожарна безопасност.

 

Изискванията към машините с чужда валута ще бъдат различни, тъй като те са защитени подобно на банкоматите. Според Наредбата, те ще трябва да се регистрират в НАП, като собствениците им ще предоставят нужните документи, даващи гаранции, че няма да има възможност за измами при обмяната на чуждестранна валута. При всяка операция, автоматът задължително ще издава фискален бон.

 

Световната практика в тази посока работи отдавна, като най-често такива обменни машини се срещат на аерогари. Така още с пристигането си туристите могат да сменят парите си с местна валута.

 

В България нововъведението ще е от особена полза по морските курорти, където много чужденци много често стават жертва на неизгодни курсове на обменните бюра. При обмяна на валута с машина потребителите няма да могат да бъдат заблуждавани с поставяне на табла с примамливи, но нереални котировки на валутите. По българското Черноморие продължават да се слагат табла, с които се заблуждават чуждите туристи. Например на таблото пише само курс "продава", а курс "купува" за валутите е доста неизгоден, но не се посочва на таблото. Или на таблото се пише разликата между курс "продава" и курс "купува" в проценти. За еврото например пише 19,67 и хората остават с впечатление, че за толкова лева обменят 10 евро.

 

Друга важна промяна в Наредбата е в изискванията за изписване на курса на валутата върху таблата на обменните бюра. Така курс „купува” и курс „продава” вече задължително ще трябва да са посочени до третия знак след десетичната запетая. До този момент изискването беше изписването да бъде до втория знак.

 

Автор: Счетоводна кантора МИКРОФИНАНС