10:48 am
11 Май 2021
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


банкови такси за превод към бюджета

Банковите такси за плащания към бюджета продължават да се повишават

 

Въпреки нашумелите дебати за законността на липсата на реална алтернатива за гражданите да плащат задълженията си към държавата по банков път, финансовите институции в страната продължават да повишават тарифите си за преводи към бюджета.

 

Плащането на такси или глоби към държавни ведомства или републикански или местни данъци вече става с цената на все по-високи банкови такси, които много често са дори по-големи от самото плащане. Финансови консултанти и потребителски организации вече призоваха държавата спешно да намери начин да накара банките да свалят таксите. В тази връзка от неправителствената организация Асоциация „Активни потребители” от известно време води кампания, целяща да накара правителството да се противопостави на банковия монопол в плащанията с разкриването на каси във всички държавните институции /съдилища, КАТ, НОИ, Националната агенция за приходите, Агенцията по вписванията и др./, в които гражданите да плащат задълженията си към бюджета в брой, без комисионни.

 

”Първа инвестиционна банка” например събира по 3 лева такса от свои клиенти за плащане към бюджета, а който няма сметка, дължи 0.15% от сумата, но минимум 7 лв. СИБанк, която обслужва голям брой държавни ведомства като Националната агенция по приходите и КАТ, взима по 3.50 лв. за всяка вносна бележка. Дори възползвайки се от кампанията за смяна на личните документи някои финансови институции стигат по-далеч в стремежа си да направят бързи печалби. Клон на банката в Софийско РПУ например взима 5 лв. за превеждане на 80 лв. такса за бързо издаване на международен паспорт. Таксата за издаване на лична карта е 18 лв., а банковата такса е 2 лева. За шофьорската книжка и контролния талон се пускат още две платежни нареждания, които излизат общо 2.30 лева.

 

Тарифата на ДСК показва, че многоредово платежно нареждане към бюджета излиза 6 лева. Толкова взима и УниКредит Булбанк. Пощенска банка пък взима 2 лева за преводи до 100 лева и 10 лева за по-големи суми. В Райфайзенбанк таксата за граждани които не са клиенти на банката е 0.7% от сумата, но минимум 6 лв. В ОББ междубанковият превод се таксува 0.8% от сумата, минимум 5 лева.

 

Вместо да намалят до минимум таксите за преводи към държавни ведомства, поради огромният гарантиран оборот всеки ден, банките правят точно обратното и вдигат необосновано таксите за превод.

 

От Асоциация „Активни потребители” алармираха, че при нужда ще сезират Брюксел за нечовешко високите такси.