1:01 am
27 Септември 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


лихви по кредити

Банките няма да могат да променят лихвите по влогове

 

Банките вече няма да могат да понижават лихвите по влоговете, ако те са фиксирани за определен период, като забраната ще важи за целия срок на договора. Това предвиждат промени в Закона за кредитните институции, одобрени на второ четене от бюджетната комисия на Народното събрание.

 

Така, ако лихвения процент по депозита е представен като фиксиран, банките няма да могат да слагат капани в договорите, които да водят до промяна на лихвата.

 

Депозитния пазар е залят с примамливи оферти на продукти с атрактивни променливи лихви и ако вложителят не внимава, може да получи по-ниска лихва, отколкото е очаквал. Ако лихвата е променлива, банката ще е длъжна да уведоми клиента за намаляването й, при това преди влизане в сила на промяната.

 

Банките ще са длъжни да уведомяват клиентите си предварително и при покачване на лихвата или таксите по кредита. По предложение на депутатите от ГЕРБ Деян Червенкондев и Валентин Николов се прави и едно изключение, което засяга корпоративните клиенти - ако промяната на лихвата е заради изменение на референтен лихвен процент, който може да се провери в Интернет, банките няма да са длъжни да уведомяват компаниите предварително. По идеята на двамата депутати е отпаднал и текстът, според който при качване на лихвата банката трябва да представи на фирмата новия погасителен план.

 

По решение на Европейската комисия, от началото на 2011 година ще се въведат ограничения на бонусите на банкерите във всички държави от ЕС, включително и в България. В момента БНБ изготвя наредба за целта. Тази мярка е с цел да се предпази банковия сектор от фактора „алчност”, който е показа, че може да е много опасен. Бонусите ще се плащат така, че поемането на по-голям риск за банката да не носи по-голямо възнаграждение. Идеята е един дилър да не може да срине цяла банка, каквито опити имаше на запад. Разпоредбите касаят преди всичко инвестиционното банкиране, което е слабо развито у нас, и затова новите правила ще засегнат слабо страната ни.