15:53 pm
25 Юни 2021
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


проверка на актове в интернет

Актовете от КАТ ще могат да се проверяват в интернет

 

Нова електронна система ще позволява актовете на КАТ да бъдат достъпни в интернет. От днес Всеки водач вече ще може да провери дали му е излязло наказателното постановление, какъв е размерът на наложената му глоба и колко контролни точки ще му бъдат отнети. Това ще е възможно в сайта I-kat.org, както обявиха вчера от министерството на вътрешните работи.

 

За да се възползват от услугата, потребителите първо трябва да се регистрират с име и парола, а при изпращане на запитване да си напишат ЕГН-то и номера на шофьорската си книжка. Справката се обработва в КАТ до 16.00 на следващия работен ден, след което се изпраща информация, видна в потребителския профил на питащия. На сайта ще бъде изписана също банкова сметка, на която шофьорите ще могат да се погасят задълженията си.

 

”Подготовката на новата електронна система тече от 6 месеца, като интернет страницата беше пусната през 2009 година, но тогава не беше толкова функционална”, коментираха от вътрешното министерство.

 

В началото системата ще работи само в София, тъй като водачите в столицата са най-много. Практиката до този момент показва, че за обработването на акта и излизането на наказателното постановление се чака около месец и половина. Шофьорите от провинцията, извършили нарушение в София, са най-ощетени, защото талоните им трябва да се изпратят до родните им места, а това понякога отнема няколко месеца. През това време водачът трябва всеки месец в работно време да пътува до провинцията, за да си заверява акта.

 

Порталът www.I-KAT.org работи от август миналата година. Освен справките за актовете на него може да се намери информация и за и точният брой от чакащи във всеки един момент от деня в КАТ. По този начин шофьорите пестят време и нерви, защото във всеки един момент могат да разберат кога идва техният ред. Ако опашката е дълга, водачът може само да мине и да си изтегли билетче за ред и да си върши друга работа, като следи в интернет кога трябва да дойде отново.

 

Ново удобство, което се разработва, е запазването на ред с изпращане на SMS.